Torba Tasarı'da Güneydoğulu yatırımcı unutuldu

Kısa süre önce başta vergi ve sigorta primi olmak üzere devlete olan borçların ödenmesinde kolaylıklar sağlayan 'Torba Tasarı' Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilerek, TBMM Genel Kurulu'na sunuldu. Tasarıya göre, 31 Aralık 2010 tarihine kadar olan ödenmemiş vergiler, trafik cezaları, idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, belediyelerin su bedeli alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeline ilişkin alacaklar yeniden yapılandırma kapsamında olacak. Düzenleme ile 10 milyar liralık vergi yapılandırması yapılacağı belirtilirken, SSK primi, elektrik ve su borçları gibi alacakların tahsiliyle birlikte tasarı kapsamında elde edilmesi beklenen toplam tutar 50 milyar lira civarında. İşte bu Torba Tasarı, 25 Ocak günü TBMM Genel Kurulu'ndan görüşülmeye başlanacak.

Yatırımların ekonomiye kazandırılması

Ancak, Doğu ve Güneydoğulu işadamları Torba Yasa Tasarısı'nın kendilerini de kapsamamasından şikayetçi. Hükümetin demokratik açılımla Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yeni bir sayfa açma isteğinde. Ancak, bunun bölgenin ekonomik kalkınmasına hız verilmesine yönelik yatırımlarla da desteklenmesi gerekiyor. İşte, bu noktada pek çok alana yönelik kolaylık sağlayan Torba Tasarı'da yer alması gerekirken, Doğu ve Güneydoğulu yatırımcılar unutulmuş. Rahmetli Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde çıkarılan bir kararla, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van ve Yozgat illerinde yarım kalmış, işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya kısmen işletmeye geçmiş sanayi tesisleriyle, sağlık, eğitim ve turizm yatırımlarının ekonomiye kazandırılması amaçlanmış.

Toplam borç 2 milyon lira

Kalkınmada öncelikli bölgelerde yarım kalmış yatırımların özellikle Doğu ve Güneydogu'da ekonomiye kazandırılması amacıyla oluşturulan Yatırım Teşvik Fonu ile bu yatırımların tamamlanması için Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla kredi kullandırılmış. Bölgede yarım kalmış teşvik belgeli yatırımlar için maksimum tutar da 300 bin lira olarak belirlenmiş. Ancak, bölgenin kendi özel şartlarından kaynaklanan sebeplere son yıllarda yaşanan ekonomik kriz de eklenince, yatırımcılar kullandıkları bu kredileri geri ödeyemez hale geldi. Krediyi kullandıran Türkiye Kalkınma Bankası da bu yatırımlar için hukuki takip başlattı, tesislerin bir kısmı bu borçlar nedeniyle kapanma noktasına gelirken, bazıları için icra ve haciz işlemleri başlatıldı. Şu anda 30 kadar işletmecinin toplam 2 milyon lira civarında bir borcu var. Şimdi, bu yatırımcılar gelecek hafta görüşülecek olan kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması yasasına ek olarak bölge yatırımcılarının da yararlanabileceği şekilde yeniden düzenlenmesini talep ediyor.

Başbakan, Babacan'a talimat verdi

İşadamları birarala gelerek doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki yatırımcıların da yasaya dahil edilmesini dile getirdiklerinde, yasanın artık Plan Bütçe Komiyonu'ndan geçtiği ve Meclis Genel Kurulu'na geldiği, dolayısıyla artık geç kalındığı söylendi. Bunun üzerine işadamları, konuyla ilgili hazırlanan bir metni, Plan Bütçe Komisyonu üyelerine, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e gönderdiler. Ayrıca bölge işadamları, durumu AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'ye iletti, Canikli konuya son derece üzüldüğünü belirterek, ilgileneceğini ifade etti. Ardından yatırımcılar hazırladıkları metni Başbakan Erdoğan'a ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a iletti. Durumun ortaya çıkmasının ardından Başbakan Erdoğan, Babacan'a bu durumun düzeltilmesi için talimat verdi. 30 civarında yatırımcıyı ilgilendiren bu konu şimdi Babacan'ın gündeminde. Torba Tasarı 25 Ocak'ta Meclis'te görüşülmeye başlanacak. Doğu ve Güneydoğulu yatırımcıların gözü kulağı şimdi gelecek hafta Meclis'te yapılacak görüşmelerden gelecek haberlerde.

* * *



KAGİDER Genel Kurul'a
iki başkan adayıyla gidiyor



İki dönem başkanlık yürüttükten sonra Gülseren Onanç'ın CHP Parti Meclisi'ne seçilmesinin ardından KAGİDER'de (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) başkanlık görevini dernekteki seçimlere kadar Dilek Bil yürütüyor. Dilek Bil'den boşalan Başkan Yardımcılığı görevine de Gülden Türktan getirildi. Mart ayında yapılması planlanan yeni başkanlık seçiminde ise iki aday var. Bu isimlerden biri uzun yıllar önce Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanlığı yapan tekstilci Nur Ger. Nur Ger'in karşısındaki rakip ise Gülden Türktan. Yerli ve yabancı firmalarda tepe yöneticiliği yapan Türktan, halen TÜSİAD İstihdam ve Sosyal Güvenlik Çalışma Grubu Başkanlığı da yapıyor. Gülten Hanım'ın eşi ise telekom dünyasının çok yakından tanıdığı, geçmişte Turkcell ve Avea'da üst düzey yöneticilik yapmış olan bir isim, Cüneyt Türktan. Mevcut yönetimin adayı Gülden Türktan olarak belirlendi, Nur Ger de aday olarak başkanlığa talip oldu. Başkan hangisi olursa olsun, önemli olan dernek çatısı altında bugüne kadar kadın sorunlarına yönelik yapılan çalışmaların devam ettirilmesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder