Son derece kusursuz görünen yaşam hikayelerinin seyri de bir yerde tamamen sizin kontrolünüz dışında değişebiliyor. Kamuoyunda belki biraz da biz gazeteciler arasında hep daha farklı bir yere koyduğumuz İTO (İstanbul Ticaret Odası) Başkanı Murat Yalçıntaş'ın hayat hikayesi de böyle. Rüşvet iddialarıyla ilgili bir soruşturma nedeniyle 36 günlük tedbiren tutukluluğunun bitmesinin ardından dava süreci tutuksuz olarak devam eden Yalçıntaş, tekrar işinin başında. Dün, gazetecilerle İTO'nun Eminönü'ndeki merkezinde biraraya gelen Yalçıntaş'ı, tahliye süreci sonrasıyla ilgili epey zorlayan sorular geldi, ama Yalçıntaş her zamanki gibi ihtiyatlı cevaplarını sıraladı. 2011 beklentilerini sıraladığı giriş konuşmasının ardından Yalçıntaş, Ceyda Erem'in sahibi olduğu CNR Fuarcılık ile Dünya Ticaret Merkezi arasındaki davayla ilgili rüşvet iddiaları konusunda başlatılan soruşturma kapsamındaki soruların çoğunu yanıtsız bıraktı.
Allah öğrendiklerimi unutturmasın
Yalçıntaş, rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklanması ve tahliyesi süreciyle ilgili, referandum döneminde bir sivil toplum kuruluşu olarak güçlü bir şekilde evet cephesinde yer aldığı için üzerinde böyle bir siyasi oyun oynanmış olabileceği iddialarının dillendirmesi üzerine, "Üzerimde bir siyasi oyun oynandığını düşünmüyorum" cevabı verdi. Tutuklandığı dönemde -benim burada açıkça yazamayacağım-, Yalçıntaş'ın siyasi birtakım çekişmelerin "kurbanı" olduğu yönünde epey söylenti duymuştuk. Yargıda devam eden bir süreç olduğunu ve bu konuda başka bir şey söylemesinin mümkün olmadığını belirten Yalçıntaş, bu konuda gazetecilerin haber arzusunu saygıyla karşıladığını ancak, konuyla ilgili konuşmayacağını vurguladı.
ABD'den dönerken başıma bu geldi
Tüm bu yaşananlardan birey olarak nasıl etkilendiğine ilişkin soruya da Yalçıntaş, "Bir süreçti ve yaşandı bitti'' karşılığını vermekle yetindi. Yaşadıklarının kendisine çok şey kattığını, tanıdık ve tanıdık olmayan insanların desteğinin kendisine moral verdiğini anlatan Yalçıntaş, o dönemle ilgili duygularını "Allah öğrendiklerimi unutturmasın ve bir daha yaşattırmasın" şeklinde özetledi. Mümkün olduğunca az sözle durumu izah etmeye çalışan Yalçıntaş'ın, "Hayatta her şey oluyor, insanın başına her şey geliyor. ABD'den dönerken benim başıma da bunlar geldi" cümlesini herşeye rağmen samimi buluyorum. İnsan ne oldum dememeli, ne olacağım demeli.
Bu süreçte, Başbakan Erdoğan ile görüşüp görüşmediği ile ilgili olarak da Yalçıntaş, Nihat Ergün, Ali Babacan başta olmak üzere bakanlarla ve bürokratlarla görüştüğünü söyledi ancak Başbakan'la görüşme konusuna pek açıklık getirmedi. Eğer mart başına kadar bir görüşme olmazsa Yalçıntaş ve Erdoğan, 1-5 Mart tarihlerinde İTO'nun partner ülke olduğu Almanya'da yapılacak olan CeBIT Fuarı'nın açılışında karşılaşacak.
Halen TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkan Vekilliği görevini de yürüten Yalçıntaş'ın adı sık sık TOBB başkanlığı için de dillendirilir. Malum, 2012 sonunda mevcut Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu'nun görev süresi doluyor ve kanunen bir kez daha başkan seçilmesi mümkün değil. TOBB ve genel seçimlerde milletvekili adaylığı olasılıklarına ilişkin sorulara da Yalçıntaş, şu an itibarıyla tek düşüncesinin 2013'e kadar İTO Başkanlığı görevini sürdürüp, hizmet üretmek olduğunu, şu an için bir planı olmadığını belirtti.
Büyüme demokratikleşmeyle doğru orantılıYalçıntaş, büyümeyle demokratikleşmenin doğru orantılı olduğunu belirterek, 2011'de yeni Anayasa ile ilgili çalışmalara hız verilmesi gerektiğini, kendilerinin de İTO olarak bu konuda hazırlık ve çalışmalara başladıkları bilgisini verdi. Dünya piyasalarındaki gelişmeler gözönüne alındığında Türkiye'de iç talep kaynaklı bir büyümenin gerçekleşeceğinin rahatlıkla söylenebileceğini vurgulayan Yalçıntaş, Türkiye için risk ve kırılganlık anlamında tek noktanın cari açık olduğuna dikkat çekti. GSMH'nin yüzde 5.5'ine denk gelen 45 milyar dolarlık bir açık olduğunu, 2011'de açığın daha da artmasının beklendiğiniv ifade eden Yalçıntaş, 2010'da bütçe disiplininden ödün verilmediğini ve seçim yılı olmasına karşın 2011'de de ayın trendin devam edeceği değerlendirmesi yaptı. Öte yandan, TBMM Genel Kurulu'nda, önceki gün Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın kabul edilmesiyle ilgili olarak Yalçıntaş, TBMM üyelerine bir araya gelip ekonomiyle ilgili yasaların geçmesini sağladıkları için teşekkür etti, ancak düzenlenmesi gereken noktalar olduğunu da ekledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder