Müteahhitlere hakediş müjdesi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, beraberindeki işadamı heyetiyle Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerden Tunus ve Libya’ya gerçekleştirdiği ziyarette yatırım ve işbirliği imkânlarını değerlendirdi. Arap Baharı’nın üzerinden bir yıl geçti, Tunus devrim sonrası ülkenin yeniden inşası için uğraşıyor, Libya da ise taşlar tam anlamıyla oturmuş değil. Alınması gereken çok yok var, ülkedeki iç çatışmalar devam ediyor, ancak Ulusal Geçiş Konseyi yarım kalan ve yeni planlanan projelerin hayata geçirilmesi konusunda kararlı bir görüntü sergiliyor. 
Zira, Çağlayan, Türk müteahhitlerinin bin bir emekle var olmaya çalıştıkları Libya’dan sevindirici bir haberde döndü. Müjdeyi de uçakta gazetecilere verdi, Libya Başbakan Yardımcısı ile yaptıkları görüşmeye istinaden Çağlayan, “İlk etapta Rekabe’den (Libya Sayıştayı) geçmiş olan ve Rekabe’de bekleyen 400 milyon dolarlık hakediş ödemesi yapılacak. Bu sevindirici bir haber. Bölgedeki tüm Türk firmalarının hak ve hukuku sonuna kadar korunacak” açıklamasında bulundu. Şu âna kadar Rekabe’den 215 milyon dolarlık hakediş ödemesi geçmiş, yine Rekabe’de incelemede olan 185 milyon dolarlık yani toplamda 400 milyon dolarlık hakediş ödemeleri yapılmaya başlanacakmış. 
Çağlayan, şubatın ikinci haftası Ankara’da Libya Başbakan Yardımcısı ile biraraya geleceklerini, Türk firmalarının tüm hak ve hukukunun güvence olduğunu söyleyen söylüyor. Şu âna kadar Türk firmalarının yaptığı tüm işler incelemeye alınacak. Bunların öncelik sıraları belirlenecek. Eğer öncelik sıralamasında bir işin yapılması onların bütçelerine ve ödemelerine elverişli değilse, o firmaya onun karşılığında bir başka proje verilerek geçiş sağlayacaklar. Bu arada, aralarında müteahhitlerin de bulunduğu bir ekip, Libya’daki Türk firmalarının bugüne kadar uğradığı zararın tesbitini yapacak, rapor tutulacak. 

Arap Türk Bankası’nın işlevi artacak

Bu arada, Çağlayan, Arap-Türk Bankası’nın sermaye arttırımı konusunda Libyalıların istekli olduğunu belirtti. Sermaye arttırımının yarı yarıya karşılanması konusundaki görüşleri Libyalı muhataplarına ilettiğini ifade eden Çağlayan, Ziraat Bankası ve İş Bankası’nın, Arap-Türk Bankası’nın yaklaşık yüzde 35 hissesine sahip olduğunu, bankadaki hâkim hissedarın ise Libya tarafı olduğunu söyledi. Bankanın Genel Müdürlüğü Türkiye’de, Yönetim Kurulu Başkanlığı ise Libya tarafında. Banka geçen yıl 48 milyon lira kâr etmiş. Arap-Türk Bankası’nın, teminat mektuplarında ve kredi işlemlerinde Libya ile olan ilişkilerde önemli bir ivme kazandırması bekleniyor. Bankanın 240 milyon lira ödenmiş sermayesi var. Kaddafi döneminde Başbakan Erdoğan’ın ziyareti sırasında ödenmiş sermayenin eşit şekilde bir milyar dolara çıkarılması gündeme gelmiş. Şimdi Arap-Türk Bankası’nın mevcut yönetimi, ödenmiş sermayenin 690 milyon liraya çıkarılması konusunda karar almış durumda. Çağlayan, bu bankanın en iyi şekilde çalıştırılmasının önemli olduğunu çünkü Libya ile olan ticaretin, yatırımların ve Eximbank kredilerinin artacağını söylüyor.

Geri kalmış yöreler zıplayacak

Şubatın ikinci haftası yeni teşvik sistemi açıklanacak. Bu konuda son noktaya gelindiğini ve şubatın ikinci haftası kamuoyuna duyurusunun yapılacağını söyleyen Çağlayan, yeni teşvik sistemiyle ilgili şu ipuçlarını verdi: “Bilhassa bölgesel teşvikler anlamında geri kalmış yörelerimizi zıplatacak bir anlayış, düşünce ve hazırlık içindeyiz. Buralarda işgücü maliyetlerinin ciddi anlamda düşebileceği hazırlıklar yapıyoruz. Gerek vergi gerek sosyal güvenlikle ilgili çalışmalar yapıyoruz. İşgücü maliyetlerinin ciddi anlamda düşebileceği hazırlıklar yapıldı. Bu, cari açığın kulağını bükecek ve cari açığın panzehiri olacak bir teşvik sistemi olacak. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarından gelen tüm talepler tek tek incelendi. Çalışmalar tamamlandıktan sonra konu Başbakan Erdoğan’a arz edilecek. Başbakan’ın görüş ve önerileri alındıktan sonra, şubat ayının en geç ikinci haftası Başbakan tarafından yeni teşvik sistemi kamuoyuna açıklanacak. Her bölgenin avantajlı sektörleri tesbit edildi, her ile her konuda teşvik vermeyeceğiz.” 

İstihdama da teşvik mekanizması geliyor

Teşvik sisteminin hemen arkasından, şu anda çalışması başlayan bir istihdam teşvik mekanizmasının da açıklamasının yapılacağını vurgulayan Çağlayan, “Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda bunu da değerlendirip Başbakan ile paylaşacağız. Yine tahmin ediyorum ki, bu da Başbakan tarafından açıklanacak. Bölgesel gelişmişlikte en geride olan illerimize önemli rekabet avantajı sağlayacak, Uzak Doğu’nun haksız rekabet baskısını ortadan kaldıracak çalışmaları da inşallah hep birlikte göreceğiz” dedi. İstihdam paketinin, hem istihdam yoğun hem teknoloji yoğun hem de cari açıkla mücadele eden bir yapı olacağına dikkati çeken Çağlayan, ‘‘Çok sıkı çalıştık, çalışıyoruz. Yabancı sermayeyi ülkemize bol bir şekilde yatırıma davet eden, onu cazip kılacak bir anlayış içinde çalışıyoruz. İşgücü maliyetlerini ciddi oranda ihracatçımıza, üreticimize rekabet gücü kazandıracak bir yapıya çevireceğiz” dedi.

Antep ve Urfa’dan Erbil’e uçuş başlıyor
Libya’da, Iraklılarla da temaslarda bulunduğunu belirten Çağlayan, daha önce Gaziantep’ten Erbil’e uçuş talebinde bulunulduğunu hatırlattı. Çağlayan, “Bu konuyu Irak Ulaştırma Bakanı ile görüştüm. Bu talebi memnuniyetle karşıladı. Haftanın dört günü Gaziantep’ten Erbil’e, haftanın üç günü de Şanlıurfa’dan Erbil’e THY seferleri başlatacağız. Bilhassa Gaziantep, Irak’a ihracat konusunda son derece önemli” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder