Mısır'da isyanın ve ayaklanmaların başladığı günlerde Mısır Hükümeti'nin ilk yaptığı iş, cep telefonu operatörlerine, ülkenin belirli yerlerinde verdikleri hizmeti askıya almaları talimatı vermek oldu. Bu talimatın ardından Vodafone, bir açıklama yaparak, "Mısır kanunlarına göre, yetkililerin böyle bir talimat verme hakkı var ve biz de buna uymak zorundayız" dedi. Yani, bir manada gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım durumu yaşandı. Ancak, dün Vodafone CEO'su Vittorio Coalo, ilginç bir açıklama yaparak, protestolar sırasında hükümet yetkililerinin kendilerini Mübarek yanlısı mesajlar yayınlamaya zorladığını ancak bunun kabul edilebilir bir durum olmadığını söylediklerini ifade etti.
Protestoların başladığı günden bu yana, internet ve cep telefonu hizmetlerindeki kısıtlamalara rağmen, Mısırlılar zor şartlar altında sosyal medya ağlarında yaşadıklarını bize aktarmaya çalıştı. Ancak, günümüzde hiçbir yasak iletişim özgürlüğünün önüne geçemiyor. Bu bir kez daha gördük. Bazı internet servis sağlayıcıların kesintilerden etkilenmemesi üzerine hizmet vermeye devam etti, ancak networkün yüzde 88'inin kesintiye uğradığı belirtiliyor. Bir süre devam eden bu yasağın ardından önceki gün internet tekrar rahat şekilde kullanılmaya başlandı. Ancak şirketler yeni kesintilere karşı önlemler alıyor. Beş günden fazla süren kesintilerin ardından, Mısır'da sosyal ağlarda iletişimin sürmesi için, Google önemli bir destek vererek, cep telefonları üzerinden Twitter mesajı gönderilebilmesini sağlayan bir hizmet başlattı.
İletişimi keseyim derken...84 milyon civarında nüfusa sahip Mısır'da telekom rakamsal büyüklükler açısından önemli bir sektör. Mısır'da üç büyük GSM operatör var. Etisalat'ın sahibi olduğu Mobiller, Orange ve Orascom'un sahibi olduğu Mobinil ve Vodafone. Son rakamlara göre, Vodafone 'un 31 milyon 271 bin, Mobinil'in ise 30 milyon abonesi bulunuyor. Dün, OECD'nin hazırladığı bir ön rapor okudum. OECD'nin tahminlerine göre, Mısır Hükümeti'nin beş günden fazla süreyle engellenen internet ve haberleşme yasağının faturası 90 milyon dolarlık bir zarar. Bu rakam, Mısır'ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 3-4'ü oranında, yani günlük kayıp ortalama 18 milyon dolar. OECD'nin tahminlerine göre, Mısır'da sokaklarda yaşanan gösteriler nedeniyle hükümet tarafından engellenen telekomünikasyon ve internet hizmetlerinin uzun vadeli etkisinin çok daha önemli olabileceğine dikkat çekiliyor. Çünkü, Mısır dışından sağlanan söz konusu hizmetlerin engellenmesinden, uluslararası ve yerel yüksek teknoloji şirketlerinin olumsuz yönde etkilendiği vurgulanıyor.
Endişeler dinmiyorBu arada, Mısır'la ilgili birkaç rakamdan söz edelim. Mısır Merkez Bankası'nın, 36 milyar dolar değerinde yabancı döviz rezervi bulunurken, yerel bankalarda 7 milyan dolarlık döviz var. Buna ilave 21 milyar dolarlık da varlığın da resmi olmayan rezerv olarak bankalarda saklandığı belirtiliyor. Bunun, Mısır'ın gerektiğinde likidite sağlayabilme önceliğini korumak istemesinden kaynaklandığı söyleniyor. Bu arada, geçen hafta protestoların başladığı ilk iki gün ülkeden 150 milyon dolarlık para transferi yapıldığı, yine geçen hafta günde 500 milyon dolarlık fonun dışarıya aktığı belirtiliyor. Yabancı yatırımlar açısından şu anda son derece kırılgan bir durumda olan Mısır'daki politik huzursuzluk bitmeden yabancı yatırımcı çekebilme ihtimali çok düşük. 30 Haziran 2010'da son eren mali yılda Mısır, 6.76 milyar dolarlık yatırım çekmiş, bunun yarısı petrol endüstrisiyle ilgili. Mısır'ın ekonomik verilerinin geleceği ile ilgili pek çok spekülasyon yapılıyor. Mısır'da sokağın ateşi sürürken, piyasa aktörlerinin hepsi diken üstünde. Durum, bölge ekonomilerindeki finansal piyasaları da olumsuz etkiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder